• Alt på land 

      Svorken, Marianne; Høgstad, Maria Alfredsen; Esaiassen, Margrethe; Nøstvold, Bjørg Helen (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2020-03-31)
      Mye av restråstoffet som oppstår om bord på norske torsketrålere blir ikke ført til land. I denne artik-kelen drøfter vi hvorfor fartøy i akkurat denne gruppen ikke utnytter restråstoffet bedre. Gjennom en kvalitativ tilnærming supplert med tallanalyser fra landingsstatistikken diskuteres mulige forklarings-variabler og løsninger. Våre resultater viser at ivaretakelse av restråstoff forbindes med ...
    • Fishing for an institution-based first-mover advantage: The Norwegian snow crab case 

      Bertheussen, Bernt Arne; Nøstvold, Bjørg Helen; Ruiken, Ida Maria (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2020-06-17)
      When the first Norwegian commercial catch of snow crabs was taken in the Barents Sea in 2012, an unexpected opportunity arose to create a new, profitable natural resource-based industry. However, hidden under the surface were massive biological, technological, and institutional uncertainties. This study first explores what motivated the entrepreneurs to invest in an industry exposed to extreme ...
    • Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier? 

      Hansen, Kristin Beate; Nøstvold, Bjørg Helen; Joensen, Sjúrður; Esaiassen, Margrethe (Research report; Forskningsrapport, 2020-01)
      Spania har en lang tradisjon for konsum av saltfisk, og de kan velge fisk produsert i flere land og med flere produksjons-metoder. Island har vært markedsleder siden 90-årene, og både Island og Færøyene oppnår høyere kilopris enn Norge i det spanske saltfiskmarkedet. Det ble gjennomført en spørreundersøkelse og en kvalitetsvurdering av 50 saltfisk med utvalgte norske saltfisk-produsenter og spanske ...
    • Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania 

      Nøstvold, Bjørg Helen; Hansen, Kristin Beate; Joensen, Sjúrður; Østli, Jens; Esaiassen, Margrethe (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2021-09-27)
      I dette arbeidet er det undersøkt om kvaliteten på saltfisk vurderes likt av norske saltfiskprodusenter og spanske importører. Det ble gjennomført spørreundersøkelse og intervjuer, samt praktisk kvalitetsvurdering av saltfisk. Både spørreundersøkelsen og kvalitetsvurderingen viste at de spanske kjøperne var strengere på kriteriene for å klassifisere fisken som primera enn de norske produsentene. Det ...
    • Sustainability of a first-mover strategy in the emerging Norwegian snow crab industry 

      Bertheussen, Bernt Arne; Nøstvold, Bjørg Helen (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2020-11-20)
      The initial stage of the emerging Norwegian snow crab (SC) industry was characterized by excessive optimism, and this case study explores whether the early entrants have gained sustainable first-mover advantages. Unfortunately, the investments have not been profitable as the firms made a yearly average negative profit of more than 10% in the period examined. Accordingly, the early entrants have so ...
    • Verktøy for å måle fiskekvalitet - basert på forbrukernes oppfatning (Fase 1 – Forprosjekt). Sluttrapport 

      Nilsen, Heidi; Esaiassen, Margrethe; Østli, Jens; Nøstvold, Bjørg Helen; Pleym, Ingelinn Eskildsen; Reynisson, Eyjólfur; Skjelvareid, Martin Hansen; Heia, Karsten (Research report; Forskningsrapport, 2014-10-16)
      Ved å ha et enkelt verktøy til bruk ved vurdering av kvalitet på fisk i disk kan man sikre at fisk som tilbys forbrukerne har god kvalitet. Det er imidlertid vanskelig å måle fiskekvalitet. Samtidig er det behov for et verktøy for å evaluere kvaliteten på fisken som omsettes. Butikkansatte har behov for å vurdere om fisken holder god nok kvalitet ved mottak og når den skal legges i disken. Mattilsynet ...